Türkiyenin Yenilikçi Gücü

Yayındayız...
Yayındayız…

Kadim dostum Coşkun, oyun yapmak lazım diye lafa girdiğinde fikirler uçuşmaya başlamıştı aklımda. Bilinen basit oyunlardan yapalım, grafikler ile destekler eğlenceli bir şey çıkartırız derken, cin fikirli Seyran orijinal olsun, en güzeli olsun diye telefon ile destek verdi uçuşan hayallerimize. Müşteri Akbank, ortada yürüyen bir kampanya var kampanya reklamında da yürüyen insanlar. Güzel fikirler hızlı bulunur diye hep söylerim :) Coşkunla bir yanda gülüşerek bir yandan başımıza gelecek sorunları düşünerek nasıl bir oyun yapmamız gerektiğini netleştirdik. Yürüyen adamları kontrol etmek, zıplatmak, hoplatmak…
Hayaller aşağı yukarı paylaşıldı, Seyranın görüşmeleri sonunda istediğimiz oyun projesine başlamamız için onay verilmişti bile. Uzun zaman geçti üzerinden, yanılmıyorsam bir büyük rakı alıp mütevazı soframıza oturmuştuk aynı gün Coşkunla.

Gannt grafiklerimiz bir gecede hazırlanıp kimin ne yapacağı ne zaman yapacağı ortaya çıktı, zamanlamamız ve hareket planımız hazırdı. İlk sunum için gerekli çalışmalara başlandı. Hoplayacak zıplayacak adamları modelletmek gerekiyordu, birkaç görüşme yapıldı, kim yapsa nasıl olur, iyisi olsa güzeli olsa. Modellemeyi yapacak arkadaşın birazda teknik bilgisi olsa işler kolaylaşır diye düşünürken eski dostlardan Ural Akyüz geldi aklıma. Tanıdığım hatırımın geçtiği insanlarla çalışmak ayrı bir keyif vermiştir hep. Ural Amerika’ya gideli epey olmuştu, iş vesilesi ile sesini duymuş halini hatırını sormuşta olacaktık. Elektronik postalar sayesinde, Urala ulaşmam tahminimden daha kolay oldu. Tecrübesi ve uzun süreler birlikte çalışmış olmanın verdiği iletişim rahatlığı ile ilk yürüyen adamımızı iki gün içinde göndermişti. Seyranın çizimleri de çok işe yaradı. İkinci sunumda ne yapmaya çalıştığımızı biraz daha görülür bir hale getirmiştik. Coşkun Bulgaristan’a geleneksel ziyaretini yapmaya gitti. Seyran’dan bir süre ses çıkmadı. Coşkun geldi derken, iki kadeh bir şey içemeden bu sefer Fransa yollarındaydı. Oyun projemiz müşteri tarafından askıya alınmış zamanlamalarımız değişikliğe uğramıştı.

Bu arada ben bağımsız çalışma hayatıma yıllar sonra son verip ZDF de çalışmaya başlamıştım ki proje gündeme geldi. Yıllarca dilediğim saatte çalışıp dilediğim saatte kendime vakit ayırmaya alışmışken, mesai denen kavramla yüzleşmiştim. Bir yandan yoğun iş temposu diğer yandan kodlanması gereken bir oyun.
Çalışmalara Coşkun baskısı ve zaman zaman Seyran gözetiminde devam etti. Her yeni gün yeni fikirler ile proje istediğimiz seviyeye gelmeye başlamıştı. Yürüyen insancıklarla samimiyeti ilerletip isim bile taktık. Sayılarının yüksek olması, hem isim vermekte, hem de standart bir makinede sistemi zorlamadan çalışmada bizleri epey uğraştırdı. İsim sorunsalımızı, bayanlara Şukufe erkeklere Şaban diyerek çözdük. Lakin kalabalığın yarattığı performans sorunları bu kadar kolay çözülmedi. Nereye gideceğini şaşıran Şabanlar olduğu yerde kalıyor, Şukufeler şaşkın dolaşıyordu. Neyse ki bu sorunu da Seyranın megafonlu yönetmeni sayesinde çözdük :)

Mini sitemizde hazırlanacak oyunlar elbette kaydedilmeli, ziyaretçilere gösterilmeli ve puanlanmalıydı. Eski dostlardan birine daha ulaşmak gerekti, Arif yarattığı inanılmaz çözümler ile oyunlarımızı kaydetmemize ve puanlanmasına yardımcı oldu. Arif bir site yaparsan kendine iyi olacak :)
Bu ada bende yanlış meslekte olduğumu anladım, bu kadar çok eski dosta bu hızda ulaşabildiğime göre banka soymak veya tarihi eser çalmak gibi başka işlerde yapabilirdim, belki Seyranın kalp sağlığı içinde doğru bir yol izlemiş olurduk :)

http://www.turkiyeninyenilikcigucu.com/

Proje tamamlanana kadar aşağıdaki sürüm geçmişi oluştu :) Version History yerine önerimde bulundum, Sürüm Geçmişi hazzetmem iki dili birbirine karıştırmaktan ama aşağıdaki metinlerde kullandıklarım için kusura bakmayın artık :)

TYG_v_0.7.6.dir –RollOverda 8 yöne göre avatar değişiyor.

TYG_v_0.7.7.dir –RollOverda 8 yöne göre avatarın değişmesini iptal ettik, kafada yeşil bir halka bıraktık.

TYG_v_0.7.7.dir –Ural’dan gelen yeni resimleri ekledik :) Döndürme meselesini hallettik.

TYG_v_0.7.8.dir –Tüm saban ve Şukufelerin inkMode değeri matteye çevrildi.

TYG_v_0.7.9.dir –Shift ile çok sayıda saban ve Şukufe secimi eklendi, eklemekle kalmadık seçilenlerin
hepsinin dönmesini de sağladık. Elleri havada öylece kaldı bakmak lazım ama :) Dönmede performans sorunları var!

TYG_v_0.8.0.dir –Elleri havada sorunu çözülmedi, dönmede yaşanan sorun halledildi!!! Ural’dan yeni gelen modeller eskileri ile değiştirildi.

TYG_v_0.8.1.dir –Elleri havada sorunu çözülmedi, eski modellere geri döndük :( El kaldıranların regPointleri elle düzenlendi.

TYG_v_0.8.1.dir –Elleri havada sorunu çözülmedi, Coşkunun düzenlediği modelleri yerleştirdik.

TYG_v_0.8.2.dir –Elleri havada sorunu çözüldü, toplu seçimden sonra tek seçim halledildi. Zıplayan adamın register pointleri ayarlandı.

TYG_v_0.8.3.dir — Cidden bende bilmiyorum ne yaptım, yürüyorlar zıplıyorlar el sallıyorlar, yerlerinde sayıyorlar Şukufelere saban oluyor sabanlar Şukufe, bir önceki versiyona 0.8.4 olarak dönüyorum :) dur dur buradan devam ediyorum

TYG_v_0.8.4.dir — Karmaşa çözüldü gibi, gölge ve haleler ekranda kalıyor çözmek lazım, hareket sonrası yürümeyi becerir oldular. Diğer castleride ekleyip sonraki versiyona geçiyorum. Geçmeden gölge işini de hallettik tam süper oldu :)

TYG_v_0.8.5.dir — Hah bütün hareketler tamamda, shift ile seçimlerde patlıyor bakmak lazım. Dağılma ile uğraşıyoruz.

TYG_v_0.8.6.dir — *buna pek güvenme ne olduğu belli değil.

TYG_v_0.8.7.dir — Çizime göre dağılma performansı arttırıldı, insan aralıkları, boyama alanı toleransı ve kaça kaç bir kareyi işgal edeceği parametrik olarak tanımlandı. 55 insandan daha az sayıda yapılan çizimlerdeki sorun giderildi.

TYG_v_0.8.8.dir — Çizim ekranı kararlı hale getirildi, çizim takılmadan yapılabiliyor, silgi işlevini yerine getiriyor, daire ve düz çizgi çalışıyor. Daire ve çizgi araçlarına çizim esnasında nasıl bir daire ya da çizgi çizdiğini gösteren bir ön izleme yapılması sonraya bırakıldı.

TYG_v_0.8.9.dir — Sahanda yumurta çizdim, adam yetmedi, şevkim kırıldı :) adam sayısını 480 ne çıkardım :)
Çizim yapılan alanı her kenardan 20 piksel, aşağıdan 50 piksel küçülttüm. Sadece çizim araçları bu alanda kaldı, çizim dışarı taşıyor düzeltmek gerek!
480 adamdan fazla adam kullanılan çizimde uyarı veriyor.
Hepsini seç düğmesi eklendi.

TYG_v_0.9.0.dir — Hangi hareketin atandığını tutan yeni bir değer eklendi! (pHareket)
Hepsini seç düzeltildi, sadece şekli oluşturanları seçiyor.
“sonDurumListesi” adında yeni bir liste oluşturuldu, son pozisyonu, hareket ve yönü tutuyor.
Gereksiz scriptler ve bazı resimler temizlendi!!
Dağılamaya güzel bir random yazmak gerekiyor…
***Aradan bir gün geçti, Coşkundayız :) nefis bir yemek, sıcak duş, bol bira derken aynı dosya üzerinden devam etmişiz :) neler yapılmış  yazalım:
Sağa, sola, her iki yana ve dahi üç bir yana dağılma olayı hazır ve nazır. Dört bir yana dağılma işi için alt bandın kalınlaştırılması gündemde :) Coşkun kedisi ile uyuyor, uyanırsa netleştireceğiz hehehe :)
“sonDurumListesi” kontrol edilmeli <VOID> değerler geliyor!!!

TYG_v_0.9.1.dir — Çizime dönüş eklendi, dönerken bir takılma var çözmek gerek.
İzle ve Kaydet düğmeleri eklendi.
İzlemede sadece şekil oluşuyor!!
Çizim ekranına dönüşte kalem secili kalıyor.

TYG_v_0.9.2.dir — valla bende bilmiyorum neler oldu saat kaç Coşkun uyudun mu?

TYG_v_0.9.3.dir — çoklu secim meselesi – drag – drop – sonraya bıraktım

TYG_v_0.9.4.dir — ikiye döndüm ne hallettiysek aşağıda yazıyor:
ara geçişlerde gölgeler patlıyor!!! Bu çözüldü geri gelince seçili kalem silgi her neyse kalıyordu düzeltildi.

TYG_v_0.9.5.dir — Kalemle silgiyi küçülttük.
Saban Şukufe meselesi çözüldü
dağılmada Şukufe oluyorlar ona tekrar bakmak lazım

TYG_v_0.9.6.dir
Dağılmadada saban Şukufe karışmıyor
motorun adresi denişti http://akbank.teknolojimultimedia.com/ buradan aldık

TYG_v_0.9.7.dir
El kaldırmada titreme sorunu giderildi,
Çizim sayfasındaki ikonlara açıklama eklendi.
Çizim ekranına tümünü temizle düğmesi eklendi.
Fazla sayıda adam harcama uyarısı, hiç çizim yapılmamışsa çizim uyarısı eklendi.
Yönetmen eklendi, rastgele dolaşıyor ortalıkta :)

TYG_v_0.9.8.dir
Dağılmada ortaya çıkan gereksiz Şaban ve Şukufeler yok edildi :)
Dağılmada mal mal bakıp kalan hıyarlarda yürütüldü.
İzlemede dağılma sorunu çözüldü.
Motoruun adresi denişti lokale aldık.

TYG_v_0.9.9.dir
Balonlar eklendi.
Müzik eklendi.
Kaydet ve izlediki text kutular gizlendi.
Motor Akbank.teknoloji.. Adresine yönlendirildi
izlemede dışarıdan dağılma alma çözüldü, 4 yana da dağılıyor artık

TYG_v_1.dir
İzlemeden gelince görünen silgi kalem gibi araçlar gizlendi.
İzlemede görünen etap numaraları (4 ve 5) gizlendi.
Seçimde el kaldırma meselesi yenilendi, seçili olanların eli hep havada oluyor.
Seçimden çıkarma eklendi. (CTRL+Sol tıklama)
Kaydetme esnasinda kontrol eklendi, soldaki yönetmen durumu izah ediyor kullanıcının kaydını idrak etmesini sağlıyor hehehe :)
Sonda kalan tek dallama adam sorunu çözüldü, zaman zaman iki tane olduklarını söylemiştiniz ben öylesi bir durumla karşılaşmadım, nasıl iki tane oluyorda oluyor konusunda bi fikriniz var mı acep, hani şuna bastım bunu yaptım salladım ziplattim sonra iki oldu gibi bir şey.
Bunun dışında düzenleme ekranında ALT tuşu basılı iken fare imlecinizi şöle bir kaydırmanız tavsiye olunur :)
Preloader meselesine gelince, aspx kodların içinden cikamadim ben, http://akbank.teknolojimultimedia.com/yuklemeOyun bu adresteki index dosyasını örnek alip uygulayabiliriz.
Geri dönme meselesi sadece düzenleme ekranında var ve sorunsuz çalışmakta, diğer etaplarda geri dönüş yok.
Optimizasyon dışında her şey tamam sanırım.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.